„Acest tip de vindecare inteligent este util în toate fazele procesului de vindecare, are potenţialul de a creşte şansele organismului de a se recupera şi poate fi folosit în multe tipuri de răni”, a precizat Ben Almquist, conducătorul acestui studiu.
Echipa de cercetători a descris moleculele numite TrAPs (traction force-activated payloads), într-un studiu publicat pe 7 ianuarie în jurnalul Advanced Materials.
Primul pas pentru a crea TrAPs a fost plierea segmentelor de ADN în aptameri, forme tridimensionale care se leagă de proteine. Apoi, cercetătorii au adăugat un „mâner” la capătul unui aptamer, scrie Futurism.
Pe măsură ce celulele navigau în zona din apropierea unei răni în timpul testelor de laborator, cercetătorii trăgeau de acest mâner, ducând la deschiderea aptamerului şi la eliberarea proteinelor care grăbeau vindecarea. Prin schimbarea mânerului, oamenii de ştiinţă au observat că pot controla care celule activează TrAPs.
„TrAPs oferă o metodă flexibilă de a comunica cu rănile, dar oferă şi instrucţiuni cheie cu privire la când şi unde sunt necesare”, a adăugat Almquist.
Poate dura mult până când metoda va ajunge în testele clinice, dar vestea bună este că aptamerii sunt deja folosiţi pentru administrarea medicamentelor, ceea ce înseamnă că sunt deja consideraţi siguri pentru oameni.
De asemenea, TrAPs sunt simplu de creat, ceea ce înseamnă că pot fi aplicaţi la scară industrială. Conform cercetătorilor, TrAPs pot fi administraţi prin orice de la colagen la geluri.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce rănile din gură se vindecă mai repede decât cele din alte locuri?
Rănile provocate pe parcursul nopţii se vindecă mult mai greu decât cele din timpul zilei
”Bandajul injectabil” creat din alge ar putea opri sângerările interne în câteva minute